Fordeler med kondisjonstrening

Kondisjonstrening har en direkte innvirkning på din egen utholdenhet og da snakker vi ikke bare om utholdenhet når man trener, men utholdenhet i hverdagen også. Når man går opp trappene fordi heisen står, når man har sex, når man må løpe etter bussen eller hjelpe en venn med å flytte hus. Dårlig utholdenhet vil prege de aller fleste aspektene av livet ditt. Fordelene er at uansett hvor dårlig utholdenhet du har, uansett hvor lenge det er siden du satt dine ben på et treningssenter, er det aldri for sent å begynne. Alle har godt av kondisjonstrening og alle kan gjøre det. Selvsagt ikke på samme nivå, men det betyr ikke at man ikke får utbytte av treningen.  

Hvorfor trene kondisjon

Personer som trener kondisjon to til fire ganger i uken har bedre utholdenhet enn andre og som vi allerede har avklart har det en stor betydning for et godt og aktivt liv, men det er mye mer enn bare bedre sex og evnen til å nå bussen man kan oppnå når man trener kondisjon. Kondisjonstrening vil ha direkte innvirkning på ens generelle helse, vekt og velvære. Det vil også hjelpe en holde en lang rekke sykdommer på avstand. En person som er i fysisk god form er også oftere i bedre mental form. Dermed er man også bedre rustet til å møte livets nedturer og tøffe stunder. En rekke undersøkelser støtter også funn som tilsier at personer med god fysisk helse, er bedre rustet til å takle dramatiske hendelser i livet.

 

Sykdommer og kondisjonstrening

Fysisk aktivitet og trening er ofte et undervurdert ledd i behandling av mange sykdommer og det er på høy tid at vi som mennesker og pasienter setter vår egen fysiske helse på dagsorden. Trening, og da gjerne kondisjonstrening, hjelper mot en rekke sykdommer og plager. I en verden hvor livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdommer, overvekt, fedme, angst, diabetes og kreft øker i eksplosiv fart må vi selv ta ansvar og stille krav til oss selv. Frykten vår bør ikke være å bli alvorlig syk, frykten bør være å bli alvorlig syk når kroppen vår ikke er i stand til å takle sykdommen. Selvsagt kan ikke trening og fysisk aktivitet beskytte oss mot alle sykdommer, heller kan man ikke garantere at en fysisk sterk person overlever sykdommer en utrent person vil dø av, men vi vet alle at vi stiller sterkere om vi er i god fysisk form. Se på det slik, du passer på at bilen din får sine anbefalte servicer og huset ditt blir malt hvert 8 år. Hvorfor? Jo fordi du ønsker at de skal unngå alvorlige skader og du skal kunne nyte godt av dem i mange mange år. Så hvorfor gjør du ikke det samme med din egen kropp?

 

Dørstokkmila

Ingen som har tatt ansvar for eget liv og satt i gang med jevnlig trening kan med hånden på hjertet si at det var enkelt. Det er ikke det. Det krever stor viljestyrke og gjerne støtte fra familie og venner. Dørstokkmila er den tøffeste, men når man har tatt steget over den fire, fem ganger er det vanskelig å huske hvor tøft det var. For å gjøre det enklere for deg selv bør du sette deg meget overkommelige mål. Ikke lov deg selv at du skal på gymmen fem ganger i uken og at du aldri skal spise en sjokolade igjen. Sett deg overkommelige mål som du nesten ikke kan unngå å nå. Start med korte spaserturer, en liten sykkeltur, eller gå alle trappene på vei opp til kontoret hver dag før og etter lunsj. Det er ikke mye som skal til, klarer du 20 til 30 minutter hver dag, hvor du føler at du presser kroppen utenfor dens egen komfortsone, vil du i løpet av en uke merke tydelig forbedring i egen utholdenhet, og kroppen vil takke deg og vil neste uke gi klar beskjed om at den er klar for mer.