Intervalltrening: Veien til bedre kondis?

God kondisjon er første steget på veien til en sunn kropp som tåler en smell eller to. Kondisjonstrening hjelper en ikke bare komme gjennom dagen på en bedre måte, det gir ikke bare mer overskudd, det beskytter også kroppen din mot en lang rekke sykdommer og plager. Før du bestemmer deg for å begynne treningen er det en ting du må gjøre. Sett deg overkommelige mål. Det er ikke noe poeng i å sette deg mål du vet du vil ha vanskeligheter med å nå. Det er langt smartere å sette overkommelige mål og så øke etter som du kommer inn i en god rytme. Dette er viktig når det kommer til all type trening, men kanskje aller viktigst når det kommer til kondisjon- og intervalltrening. Dette er krevende treningsformer som vil gi en utrent kropp et enormt sjokk og ingenting er verre enn å møte veggen før man i det hele tatt er kommet i gang.

 

Hva er intervalltrening?

Intervalltrening, eller HIIT(High-intensity interval training) som det også kalles, er en treningsteknikk der du gir hundre prosent innsats gjennom raske, intense treningsøvelser, etterfulgt av korte, noen ganger aktive, hvileperioder. Denne typen trening sørger for at du holder hjertefrekvensen oppe og brenner mer fett på kortere tid. En intensiv treningsøkt øker kroppens behov for oksygen under trening og HIIT skaper dermed en oksygenmangel, som gjør at kroppen din ber om mer oksygen både under- og etter treningen. Denne effekten refereres til som overflødig oksygenforbruk etter utøvelse, eller EPOC, og er grunnen til at intens trening vil bidra til å brenne mer fett og kalorier enn vanlige treningsøkter med lavere intensitetsnivå.

 

Fordelene ved intervalltrening

 

Økt forbrenning

Ved å kombinere høy intensitet og intervalltrening oppnår man EPOC, som øker din forbrenning, ikke bare under trening, men opp til 48 timer etter at treningen er avsluttet. Dette betyr at du vil fortsatte vil brenne fett selv etter at du har forlatt treningsstudioet og er vel hjemme i godstolen.

 

Rask og praktisk

Med intervalltrening har du ikke lengre noen unnskyldning til å ikke trene. HIIT treningsøkter kan gjøres hvor som helst; hjemme, på hotellrom, i en park, på stranden, på kontoret osv. I tillegg krever det ikke mange timer, en god HIIT økt kan gjennomføres på så lite som 20 minutter.

 

Ingen utstyr nødvendig

En annen stor fordel med en intervalløkt, er man ikke trenger noe utstyr, verken dumbbells, vekter eller sykkel er nødvendig. HIIT treningsøkter kan gjennomføres bare med din egen kroppsvekt, siden fokuset er på å få pulsen opp og holde den oppe.

 

Intervalløvelser du kan gjøre hvor som helst


Sit-Ups

Gode gamle sit-ups er perfekt for intervalltrening. Legg deg ned å kjør på alt du makter i 60 sekunder, før du legger deg ned å slapper av i 30 sekunder. Så er det på den igjen i 60 sekunder osv.

 

Jumping jacks

En flott øvelse som sørger for at selv den veltrente får opp pulsen raskt. Prøv å nå 60 sekunder eller ca 40 hopp før du tar en pause på 30 sekunder.

 

Armhevinger

Nok en flott øvelse man kan gjøre over alt, med hjelp av egen kroppsvekt. Prøv å nå 30 før du tar den en kort pause. Om du ikke klarer å gjennomføre en ordentlig armheving, så sett deg på kne. Husk at hensikten her er ikke først å bygge muskler, men å holde pulsen oppe.

 

Løping

Løping eller kjapp gange er en ypperlig måte å utføre en intervalløkt på. Spurt det du makter i 30 sekunder, etterfulgt av rolig gange i 15 sekunder.

 

Med disse fire øvelsene kan du selv sette sammen et treningsprogram som passer deg og ditt utgangspunkt. Ikke gjør øvelser du føler skader kroppen din. Finn noen du er komfortabel med, og husk at høy puls er målet.