Styrketrening: Dette bør du vite

Har du nylig bestemt deg for å komme igang med trening? Ønsker du å komme i gang med trening med vekter, men vet ikke hvor du skal begynne? Alle har vært i samme situasjon minst en gang før. Du er ny på treningsstudioet og du vet ikke helt hvor du skal gå, eller hva du skal løfte, eller hvordan du skal bruke alle maskinene. Vel, vi er her for å hjelpe. Enten det er for styrke, vekttap, muskeløkning eller bare overordnet kondisjon du ønsker å oppnå, kan denne korte artikkelen gi deg en hjelpende hånd på veien.

Fordeler med styrketrening

Styrketrening gir bemerkelsesverdige resultater og er en nødvendighet om du ønsker å gå ned i vekt, bygge muskler eller øke din egen utholdenhet og kondisjon. Styrketrening vil gi deg en rekke fordeler som; økt muskelmasse, økt muskelstyrke, økt senestyrke og økt leddbåndstyrke.

Alle disse legger opp til en sunnere kropp som er mindre utsatt for skader. På toppen av det hele ender man opp med den kroppen man alltid har ønsket.

 

Et par regler for etikette på treningsstudio

  1. Ta alltid med deg et rent håndkle så du kan tørke av maskinene, benkene og utstyret etter at du er ferdig. Ingen ønsker å legge seg ned på en dam av andres svette.
  2. Sett alt utstyr på plass etter at du er ferdig. Aldri gå fra utstyr midt på gulvet.
  3. Ikke hvil i lengre perioder på en maskin som noen venter på å bruke. Om mulig bør du tilby deg å samarbeide med andre mellom settene. De fleste er mer enn villige til å dele om de blir spurt pent.
  4. Til slutt, vær så snill å la mobiltelefonen din bli igjen i skapet eller bilen din. Ingenting er mer distraherende enn å lytte til en persons samtaler når man bare vil trene. Om du må ha den med sett på lydløs og gå ut om du må ta den.

 

Vanlige feil å unngå

Ikke vær for tøff i starten. Du kan ikke forvente at du kan løfte like mye som personer som har trent i mange år. Heller er det ingen som bryr seg om hvor mye du løfter. Start med mindre vekter og jobb deg oppover. For tunge vekter kan fort skade både muskler og sener alvorlig.

Det er viktig å løfte tungt om man ønsker resultat, men man må gi kroppen mulighet til å vende seg med trening og det gjør man i alle fall ikke om man skader seg selv.

 

Ikke spring mellom ulike maskiner og øvelser. Du oppnår ingenting med å løfte vekter så raskt som mulig. En av fordelene med å løfte vekten på langsom og kontrollert måte, er at det gir mer total muskelspenning og kraftproduksjon. Ta deg tid og sørg for at du gjør hver enkelt øvelse riktig, det er langt viktigere enn tempo.

 

Spør om hjelp. Om du er usikker på hvordan du skal bruke en maskin eller utføre en bestemt øvelse, spør andre mer erfarne personer som du trener sammen med, eller en av de ansatte. Husk at de ansatte er der for å hjelpe og du risikerer ikke å måtte betale for litt tips og råd. Det er kun om du bestiller time med personlig trener at du må betale ekstra. Ved å utføre alle øvelser riktig, unngår du skader og oppnår optimale resultater.

La musklene hvile. Like viktig som trening og tunge løft, er det at du lar musklene hvile. Muskler trenger tid til å restituere seg etter en tung økt. Lag deg et treningsprogram hvor du tillater de ulike muskelgruppene mulighet for restitusjon mellom øktene. Trener du for eksempel lår og legger på mandag, bør du ikke trene disse muskelgruppene for hardt før på onsdag.