Slik unngår du skader

En treningsskade kan skje med alle og enhver, bare se på profesjonelle fotballspillere. Dette er personer som er topptrent og trener opp til flere ganger daglig. Så ikke vær for tøff med deg selv om du har kjørt på litt for hardt og skadet deg selv. Det skjer med de beste av oss. Det viktigste er at du er oppmerksom på hvordan du kan unngå skader.

De mest vanlige treningsskadene inkluderer

Muskelstrekk og overbelastning

Forstuet ankel

Skader på skulderen

Kneskader

Håndleddsskader

Av og til kan man gjøre alt rett, men uansett ende opp med en skade. Det er bare ikke til å unngå om man trener jevnlig, men de fleste av oss kan gjøre en bedre jobb med å forebygge skader og lytte bedre til vår egen kropp. Kroppen har mange måter å fortelle oss at noe er galt på. Det er bare opp til oss å høre etter. Er du usikker på hva kroppens signaler prøver å fortelle deg, er det best du kan gjøre å hvile en dag eller to, eller tren meget forsiktig å se hva kroppen sier når oppvarming er unnagjort.

 

Kontakt lege før trening

Om du aldri har trent, eller det er mange år siden sist du satt dine føtter på et treningssenter, kan det være lurt å kontakte lege først. Dette gjelder spesielt kvinner over 55 år og menn over 45 år. Selv om man føler seg frisk og fin, betyr ikke det at kroppen er klar for å sette i gang med hard trening. En kjapp legesjekk kan fortelle deg om det er spesielle ting du må ha i bakhodet når du bestemmer ditt nye treningsopplegg.

 

Retningslinjer for å unngå skader under treningen

Alle treningsøkter skal begynne med oppvarming og avsluttes med uttøying. Denne enkle regelen kan alene spare deg for mye smerte og mange skader. Oppvarming hjelper kroppen innstille seg på en trenigsøkt og lar muskler varme seg opp gradvis. Dette gjør sitt til at musklene er forbedret på hard påkjenning. Etter trening er det like viktig at du hjelper musklene slappe av og strekke ut. Uttøying tar ikke bare 5 minutter, det gjør lite eller ingen nytte. Om så du bare har trent i en time, bør du sette av minimum 20 minutter til uttøying. Husk at det er viktig å tøye alle nærliggende muskelgrupper, ikke bare hovedgruppene som man har trent.

 

Tips til oppvarming

15 minutter på treningssykkel, 10 minutt hoppetau, 5-10 minutter med jogging på stedet.

 

Ikke krev for mye av kroppen

Når man begynner med trening er det gjerne for de man føler seg slapp, overvektig og tom for energi. Trening hjelper mot alt dette, men husk at det du føler og tenker i hodet, føler også resten av kroppen. Selv om du er mentalt klar for å gjøre en kjempeinnsats, betyr ikke det at resten av kroppen er det. La kroppen få tid til å bli vant med ditt nye jeg. Kroppen vil intet annet enn å være i god form for deg, men du må spille på lag med den. Om du krever for mye kan du fort få svar du ikke ønsker.

 

Gi kroppen nok væske og næring

Ønsker man å gå ned i vekt er det nødvendig at man har et underskudd på kalorier hver dag, men det betyr ikke at man skal sulte seg selv. Det er viktig at kroppen har noe å jobbe med når du setter i gang trening, så sørg for at du 1-2 timer før trening inntar et måltid med nok energi og protein slik at kroppen kan yte på topp. Dette er spesielt viktig om du ønsker å bygge muskler. I tillegg til næring må du gi kroppen nok vann slik at du unngår dehydrering.