Kosttilskudd – Nødvendig for god treningseffekt

Diskusjonen rundt kosttilskudd og effekten det eventuelt har på en person som trener aktivt er mange og langt fra alle er enig i deres lovnader. I en verden hvor man ikke lengre kan unngå reklame for kosttilskudd er det lett å se seg blind og mange tror det er en absolutt nødvendighet om man ønsker å oppnå gode resultater for alle de timene man legger ned på treningsstudioet.

La oss bare gjøre en ting klart med en gang. I en perfekt verden trenger man ikke kosttilskudd, men hvem av oss lever i en perfekt verden? Vi sliter alle med tidsklemma og de aller fleste av oss finner det krevende å skulle spise riktig hver dag og alltid finne tid til å lage sunn mat fra bunn av. I en stresset hverdag med mange halvfabrikater og mye salt, sukker og fett, kan et kosttilskudd av god kvalitet være bra for mange av oss. Grunnet et generelt dårlig kosthold er det mange av oss som faktisk trenger kosttilskudd for å tilføre kroppen viktige vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Vitaminer og mineraler

De fleste av oss skjønner ikke hvor viktig vitaminer og mineraler er for kroppen og vår generelle helse. Grunnen til dette er nok å finne i at vi før spiste mye sunnere. Vi fikk alle i oss grønnsaker, melk og frukt nesten hver dag. Dermed fikk vi også i oss det meste av det vi trengte av vitaminer og mineraler. Slik er det dessverre ikke i dag. Fedme og overvekt er livsstilssykdom nummer en og vil innen få år forårsake flere tilfeller av kreft enn røyking i dag gjør. I løpet av de siste 15 årene har antall personer i verden som sliter med fedme og ekstrem overvekt steget til over 2 milliarder mennesker. Mest skremmende er det at disse er å finne i alle aldre og samfunnslag. Alle disse problemene kan vi spore tilbake til et svakt kosthold med alt for mye sukker, salt og fett.

Kosttilskudd og trening

Det å skulle komme i gang med trening og legge om på en livsstil som sakte men sikkert tar livet av en er på ingen måte enkelt. Det hele blir ikke noe bedre når man bombarderes med reklame om slankekurer, treningsmetoder og kosttilskudd, som alle som en lover deg et nytt liv i løpet av få uker. Sannheten er at det er ingen snarveier til den perfekte kroppen. Det er ikke lett å gå ned i vekt og det finnes ingen mirakeldrikke som får kiloene til å renne av. Det finnes dessverre en rekke produkter der ute som lover enorme resultater og det kan virke som det ikke er noen bakside til dem. Men husk hva din mor og far alltid sa, om det høres for godt ut til å være sant, er det trolig det. Skal du oppnå dine mål om å gå ned i vekt, øke mengde muskler, forbedre utholdenhet og øke kondisjon, er det bare to ting som fungerer. Et sunt balansert kosthold og fysisk aktivitet. Så enkelt er det. Produkter som lover deg formidable resultater i løpet av få uker, gjør ofte mer vondt enn godt. Har de noe effekt? Ja, faktisk er det flere som kan gi gode resultater, men ikke for den vanlige mannen eller kvinnen som trener på hobbybasis. Produkter som dette er heller ikke ment å være et supplement for et sunt kosthold over tid. Er man kommet så langt at man konkurrere i en sport, kan kosttilskudd hjelpe en tape de siste 2-3 kiloene før en boksekamp eller fitnesskonkurranse. De kan også hjelpe deg opprettholde et stabilt nærings- og væskenivå under konkurranser, men for oss som er på gymmen to til 4 ganger i uken og har som mål å gå ned noen kilo, samtidig som vi strammer opp en slapp kropp, har kosttilskudd liten eller ingen nytte. Sørg for at du har et sunt og variert kosthold med mye grønnsaker, fisk og magert kjøtt som kylling og svin. Dette kombinert med jevnlig trening vil gi alle de resultater de søker.